Inspectie waterkeringen

Nieuws

13 december 2016

Vera Konings nieuwe PIW projectleider namens RWS

Vera Konings, adviseur waterveiligheid bij Rijkswaterstaat, is onlangs gestart in haar nieuwe rol als projectleider bij het programma PIW. Een reislustige dame, net terug uit Amerika, die het prachtig vindt Nederland veiliger te maken. Wie is Vera en wat kunnen we de komende jaren verwachten van haar?

Persoon achter de projectleider

Op de vraag of Vera al in haar jeugd gebiologeerd was door water antwoordt zij: “Door mijn tijdelijke uitstapje naar de studie Geneeskunde weet ik dat het menselijk lichaam voor ongeveer 60 procent uit water bestaat. Wat dat betreft hebben we allemaal veel met water of beter gezegd water in ons. Maar in mijn jeugd heb ik samen met mijn tweelingzus onnoemelijk veel tijd doorgebracht in rivieren, zwembaden en meertjes rondom vele campings van Europa en het Rotterdamse natuurzwembad  ’t Zwarte Plasje. Weer of geen weer, waren wij daar te vinden. Echte waterratten. En als je kijkt naar schoolvakken, mijn zus was een echte alfa en ik koos juist voor natuurkunde, biologie, de exacte vakken en ben ik creatief, dus dat ik uiteindelijk voor de studie Bouwkunde koos was geen verrassing. Ik ben afgestudeerd op het onderwerp stedelijke uitbreiding in de Mekong Delta in Zuid-Vietnam. Dat had alles te maken met waterveiligheid. Ik had de ruimtelijke kennis, maar weinig civieltechnische kennis en het leuke is juist om deze te kunnen combineren! Door vier jaar geleden bij Rijkswaterstaat te gaan werken, wilde ik juist die kennis opdoen en ben ik verder enthousiast geraakt over waterveiligheid. Als Nederlander mag je trots zijn om aan waterveiligheid te werken vind ik.”

Aantoonbaar ‘in control’

Bij Rijkswaterstaat besteden we  veel beheertaken uit. Wij huren veelal meer dan de waterschappen aannemers in voor beheer en onderhoud en vaak ook voor inspecties. Maar beide organisaties hebben een grote gemeenschappelijke deler, waardoor samenwerking onmisbaar is!  In het kader van de extra aandacht voor zorgplicht moeten we allemaal aantoonbaar ‘in control’ zijn en als ‘hoe weet je dat iets bijdraagt aan het verlagen van het risico’ of ‘hoe onderhoud je de grasmat het beste zijn ook voor ons zeer relevant’.

Van papier naar de dijk

Voor mij persoonlijk zit de uitdaging dat ik graag de brug tussen theorie en praktijk wil slaan. Het verbeteren van veiligheid gebeurt niet op papier, daar zijn we toch echt afhankelijk van mensen met passie die het echte beheer en onderhoud doen op de dijk. De mensen die ervoor zorgen dat de grasmat in orde is en de muskusratten verjagen. Die groep wil ik bereiken met alles wat voor hen relevant is uit nieuwe kennisontwikkeling die bijvoorbeeld plaatsvindt in het ontwerp- en beoordelingsinstrumentarium of de projectoverstijgende verkenningen (POV’s) van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Hoe zorg je dat die kennis hun kan helpen in het werk. Tegelijkertijd zijn juist ook veel onderzoekers op zoek naar praktijkervaring en waar zij tegenaan lopen in hun werk! Ik hoop dat we met PIW die brug kunnen versterken.

Inspiratie en eigen verantwoordelijkheid

Ik ben net terug uit Amerika. Ik heb hier drie maanden meegedraaid met de US Army Corps of Engineers.  Ik kwam in een stadje waar drie mannen de hele dijk om het stadje beheerden. Die mannen deden alles zelf. Ze inden 8 dollar per maand per inwoner. Vervolgens onderhielden ze dijk zelf, zonder aansturing. Prachtig voorbeeld van hoe mensen eigen ruimte en verantwoordelijk krijgen. Ook de communicatie met de bewoners, de crisisoefening, het oefenen van coupures met bewoners, alles deden ze zelf. En wat ik het mooist vond, de inwoners zagen waar het geld naar toeging en waren tevreden over het beheer hun dijk. Diezelfde drie mannen wisten 10 jaar geleden niets van dijken. Ze hebben zichzelf opgeleid door op zoek te gaan naar kennis. Ik zou willen zien dat beheerders in Nederland dezelfde ruimte voelen om hun passie uit te voeren en weten waar ze kunnen aankloppen met nieuwe beheer- en onderhoudsvragen.

Met Vera de dijk op?

“Van theorie naar praktijk. Ik wil graag met beheerders de dijk op. Kijken wat er speelt. Dat kan het beste als ik meeloop. Dus… Wie biedt zich aan? Ik ben er klaar voor!”